През студените месеци косата ни се нуждае от специално внимание и допълнителна грижа.

Има няколко причини за необходимостта от правилна грижа за косата през зимата. Първата и най-очевидна е, че ниските температури навън и сухият въздух на закрито отслабват косата и я правят накъсваща се и без блясък. Носенето на шапки води постоянното ѝ наелектризиране. Не трябва да забравяме също, че през зимата тялото ни получава по-малко витамини, което също се отразява негативно на състоянието на косата.

Проблеми с косата през зимата

Ето 4 основни проблема, с които се сблъсква почти всеки, независимо от вида и дължината на косата.

Косата става суха и губи блясъка си заради отоплението на помещенията и прекомерната употреба на сешоар.
Косата се наелектризира поради носенето на шапки и шалове.
Отново заради прекалено сухия въздух в затворените помещения, може да се появи и пърхут.
Косата не задържа обем поради факта, че постоянно се нагрява и охлажда и в резултат на това реагира на температурния стрес с повишена секреция на себум.

Как да помогнем на косата си в студа? - 5 най-важни стъпки в грижата за косата през студените месеци:

1. Изсушавайте правилно косата и използвайте щадящи уреди за стилизиране

През зимата се налага да изсушаваме косата си много по-често, независимо дали това ни харесва или не. Дори ако изобщо не използвате сешоар през лятото и предпочитате косата ви да изсъхва естествено, малко хора искат да се разхождат с мокра глава през зимата.

Ето защо, за правилна грижа за косата през зимата, експертите препоръчват да я изсушавате с помощта на продукти за термична защита, които минимизират ефекта на горещия въздух върху вече отслабените коси! Освен това, винаги е важно да използвате щадящи уреди за стилизиране и оформяне. Тук можете да намерите богата гама от високотехнологични и силно щадящи преси и четки за коса на марките Demeliss, Silk’n, Beurer и Rowenta (https://krasivotialo.com/uredi/za-tjalo/presi-za-kosa.html).

2. Погрижете се за подхранването на косата и скалпа през зимата

Красивата и поддържана коса започва със здравето на скалпа, а през зимата той се нуждае от специално внимание и грижа.

През студения сезон се снабдяваме с цял арсенал от подхранващи продукти за лице, и с право. По същия начин трябва да подходите и към подхранването на косата и грижата за скалпа. .

За зимна грижа за косата са идеални подхранващите и ревитализиращи шампоани, маски и серуми (https://krasivotialo.com/kozmetika/kosa.html). С редовната им употреба косата става по-еластична, възвръща своя блясък и не се накъсва в краищата.

3. Минимизирайте увреждането на косата

Сигурно много пъти сте чували, че студеният зимен въздух е вреден за косата, така че трябва да носите шапки. И това е вярно. Но медалът има и обратна страна! Постоянното триене в шапка, шал или качулка създава статично електричество в косата, увеличава производството на себум и отслабва защитните свойства на косата.

За да избегнете това, заложете на естествена вълна, кашмир и коприна и, разбира се, винаги използвайте балсам за коса.

4. Посещавайте по-често фризьора

Не чакайте пролетта, за да отидете в салона и да освежите косата си. Редовните посещения при фризьора и подстригването на накъсаните краища на косата ще помогнат да се избегне дехидратацията на косъма, ще предотврати накъсването и ще позволи на хранителните вещества да бъдат по-равномерно разпределени по дължината на косата.

В допълнение, "цъфтящите" връхчета често водят до това, че косата започва да се заплита и деформира, което води до загуба на здрави косми.

5. Хидратирайте, за да помогнете на косата си да се адаптира към студеното време

През студения сезон проблемът със сухата коса е особено остър, затова е добре да вземете допълнителни мерки, така че косата да е добре хидратиране и да може да преживее този сезон на „голяма суша“ без загуби.