Как влияе радиочестота на кожата и кога не се препоръчва

 

Радиочестотната (RF) терапия, наричана още радиочестотен лифтинг на кожата, е нехирургичен метод за стягане на кожата.
 
Процедурата включва използване на енергийни вълни за загряване на дълбокия слой на кожата, известен като дерма. Тази топлина стимулира производството на колаген.
Колагенът е най-разпространеният протеин в нашето тяло. Това е влакнест протеин, основен компонент на съединителната тъкан. Колагенът свързва и поддържа всички тъкани в човешкото тяло - кожата, костите, сухожилията, мускулите, хрущялите. Той създава рамката на нашата кожа и ѝ придава плътност и еластичност.
 
Обичайно след 25-годишна възраст клетките произвеждат по-малко колаген. Губейки колаген, кожата губи структурната си рамка, а това води до отпусната кожа и поява на бръчки. Отпусната кожа се появява видимо около 35-40-годишна възраст, когато количеството и качеството на нашия колаген започва значително да намалява.
 
В борбата с отпуснатата кожа и признаците на стареене RF терапията се използва от началото на XXI век. В тази статия ще разгледаме как въздейства радиочестотната терапия (RF) и какви потенциални ползи има за вашата кожа.
 
Как въздейства радиочестотната терапия (RF) за стягане на кожата
RF-вълните загряват дълбокия слой на кожата до температура от 50–75°C.
Проучванията установяват, че поддържането на температура над 46°C за повече от 3 минути кара човешкото тяло да отделя протеини, а те от своя страна стимулират тялото да произвежда нови колагенови влакна.
 
Какво представляват радиочестотните вълни?
Радиочестотните вълни нагряват по-дълбоките слоеве на кожата, като по този начин  предизвикват производство на нов колаген и еластин. RF-вълните насърчават клетъчния оборот и помагат на кожата да стане по-стегната, по-плътна и с по-млад вид.

Предимство на използването на RF за нагряване на тъкани, за разлика от лазерите (те използват светлинни вълни с по-висока честота), е че по-ниската честота на RF може да проникне безопасно до по-дълбоко ниво, като помага за подобряване на тонуса и структурата на кожата, дори за лифитнг на тъканите. Освен това, с RF може безопасно да се третират пациенти с различен тен на кожата, без риск от трайно депигментиране.

 
Радиочестотните вълни са вид радиация, т.е. освобождава се енергия под формата на  електромагнитни вълни. Според количеството енергия, която се освобождава, радиацията може да бъде нискоенергийна или високоенергийна. За разлика от  рентгеновите лъчи (които са пример за високоенергийно излъчване),  радиочестотните RF-вълни са нискоенергийни - като други вълни, които използваме в ежедневието си, например: радиовълните, WiFi и лъчението на микровълните печки.
 
Основни ползи

Основните ползи от RF-терапията са стягане на кожата, премахване на бръчки и преодоляване на вредата от слънцето.
·       Борба с пораженията,  нанесени от слънцето - Излагането на ултравиолетови (UV) лъчи може да предизвика разрушаване на колагеновите влакна на кожата.

·       Бръчки и фини линии - радиочестотната RF-терапия видимо намалява бръчките.

·       Контуриране на лице – При третиране с радиочестота се наблюдава значително подобряване на отпуснатата кожа на лицето и изглаждане на контура.

·       За отслабване на лицето – RF-терапията има потенциал да се използва като нехирургичен метод за отстраняване на натрупани мазнини по лицето.

·       Извайване на тялото – RF-вълните могат да помогнат за стягане на отпусната кожа по цялото тялото.

 

 

Опасности от третирането на кожата с радиочестота

RF лифтингът се счита за безопасен, но все пак в някои случаи се наблюдават нежелани реакции, като: временно подуване, преходно зачервяване и краткотрайно изтръпване.

По принцип, хората с по-тъмна кожа са изложени на по-висок риск от странични ефекти при лазерно и радиочестотно третиране.

 

Въпреки че дългосрочните ефекти не са напълно известни, към момента няма убедителни доказателства, които да предполагат, че радиочестотното лъчение представлява риск за здравето на хората.

Формата на радиочестотно лъчение, използвана по време на радиочестотния лифтинг, е подобна на вида лъчение, излъчвано от други устройства използвани обичайно в ежедневието ни, като мобилни телефони или WiFi.

 

Радиочестотен лифтинг на кожата у дома

Вече се предлагат устройства за RF-терапия за домашна употреба с безспорна ефективност в подмладяването и тонизирането на кожата без странични ефекти. Тук можете да разгледате нашите предложения – иновативни уреди, които правят достъпна професионалната грижа за здравето и красотата на нашата кожа, дори и в домашни условия: Уред за радиочестотен лифтинг RF, безиглена мезотерапия и LED функция и Silk'n FaceTite Velvet.

 

Забележка: Тази статия е от информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквато и да било терапия, препоръчваме винаги да се консултирате със специалист.