Поддръжката на лицето звучи лесно - измиваш, слагаш някоя друга маска, изчакваш да подейства и нанасяш допълнителна грижа, ако е необходимо.

Изглежда сякаш това са прости стъпки, но ще повярвате ли, че повечето от нас го правят неправилно?

Грижата за нашата кожа започва с добре подбраната козметика, но не свършва с нея. Кожата ни редовно се обновява и изхвърля стари клетки. Те, заедно спраха и остатъците от грим, се смесват със себум и могат да доведат до запушени пори и възпаление.

Естественото обновяване на такава кожа се възпрепятства, тя губи здравия си вид и изглежда уморена. По нея често се образуват комедони (черни точки и бели пъпки) и папули (подутини без видим бял връх). Ето защо в цялостната грижа за лицето важно място заемат и устройствата за професионално почистване на кожата в домашни условия.

                                                                                                       

 

Днес вече можем да си купим специализирани почистващи уреди от магазините и да се грижим за лицето си сами, без помощта на козметици.

Съвременните апарати са вече компактни, удобни и достъпни.

 

Как да изберем уред за почистване на лицето?

1. Помислете за вашия тип кожа

Основният критерий при избора на такива устройства, както и при избора на козметика, е типът на кожата:

Нормална кожа - чиста, без големи пори, петна и други специфични проблеми. Рутинният почистващ продукт и подхранващ крем са достатъчни.

Чувствителна кожа – често с усещане за опъване, лющи се и е склонна към зачервяване. Изисква много нежна грижа: противопоказно е да се търка или да се масажира силно.

Суха кожа - тънка, дехидратирана, бръчките се появяват по-рано. Мастните жлези не отделят достатъчно себум и кожата може бързо да се възпали или да се напука на студа.

Мазна кожа - произвежда излишен себум. Заради него лицето придобива мътен цвят, разширени пори, черни точки и акне - трябва да се почиства по-често от останалите и да се използват продукти, които изсушават кожата.

Комбинираната кожа обикновено е омазнена в Т-зоната (челото, носа и брадичката) и суха на бузите, така че трябва да се третира като два различни типа кожа.

 

2. Определете цел

- Обикновено почистване на лицето;

- Отстраняване на проблема с комедоните;

- Борба с акнето;

- Изглаждане на бръчките;

- Изравняване на тена на лицето.

 

3. Видове уреди за почистване на лице

Най-често срещаните са - електрически четки, вакуумни устройства, ултразвук и комбинирани уреди.

 

Електрически четки за лице

Електрическите четки вършат отлична работа за почистване на лицето в домашни условия: за нормална до суха кожа е достатъчно да използвате четката 1-2 пъти на ден. За мазна кожа - 2-3 пъти на ден за бързо възстановяване на работата на мастните жлези. Ако използвате четка за измиване сутрин и вечер, се появява кумулативен ефект - постепенно тенът се изравнява и порите се изчистват. Благодарение на нежния масаж се възстановява кръвообращението, изглаждат се назолабиалните гънки и фините бръчки около очите.

 

Ултразвукови устройства

Ултразвуковите вълни, преминаващи през горните слоеве на кожата, в допълнение към стандартните почистващи функции, раздвижват лимфната течност и масажират лицето. По този начин те стимулират производството на колаген и способността на вътрешните тъкани да се регенерират по-бързо.

Резултатът обикновено се забелязва след курс от 5-10 процедури. През това време производството на мастните жлези се нормализира, следите от акне изчезват и белезите се изглаждат. Възрастната кожа се стяга, подпухналостта се отстранява, бръчките се изглаждат.

В допълнение към пилинга, ултразвуковото устройство помага на овлажняващите маски и подхранващи кремове да се абсорбират по-добре в кожата след процедурата. Ако кожата ви изглежда уморена, ултразвукът е сигурен начин да я подхраните с полезни серуми и да възстановите здравословния ѝ блясък.

 

Устройства за вакуумно почистване, микродермабразио

Устройствата за вакуумно почистване работят като между дюзата под формата на тръба и кожата се създава вакуум, който изтегля мастните натрупвания от запушени пори, комедони и черни точки.

Процедурата е ефективна, ако се използва редовно, като ефектът се забелязва още след първата процедура. Основното нещо е да следвате препоръките от инструкциите за употреба на уреда. Почистването с вакуум не трябва да отнема повече от 15–20 минути.

Почистването с вакуум е най-ефективният начин за борба с акнето, черните точки и запушените пори.

Микродермабразиото е нежен и безболезнен начин да се отървете от мъртвите кожни клетки и да стимулирате нейната регенерация.

С него се постига ексфолиране на клетките на епидермиса и полиране на кожата на лицето. Освен това, може би искате да предотвратите появата на първите бръчки или да се отървете от вече появилите се? Тогава микродермабразиото е за Вас! То изглажда фините бръчки, намалява свързаната с възрастта хиперпигментация и най-важното - стимулира производството на нов колаген и еластин, като по този начин дава на кожата нов жизнен импулс.

 

Комбинирани устройства

Те предлагат едновременно различни функции, които се допълват взаимно за една по-пълноценна грижа. Например има уредите, които включват няклко режима на работа: почистване, заглаждане на фини линни и подхранване на кожата, чрез по-добро усвояване на козметичните продукти.

 

И никога не забравяйте, че красивата, здрава и подържана кожа е по-важна от скъпия грим! Ако вие помагате на кожата Ви да се обновява, тя ще ви се отблагодарява с блясък и свежест.

 

 

Няколко полезни съвета:

Винаги измивайте старателно ръцете си преди да започнете с рутината за почистване.

 

Не забравяйте да почистите грима си добре. За целта можете да използвате както различните козметични продукти, така и природни средства - кокосово масло, например, ако кожата ви е суха и изтощена.

 

Трябва да почиствате кожата си с нежни движения и без излишен натиск, за да избегнете зачервявания, спукани капиляри и други нежелани проблеми.

 

Използвайте продукти, пригодени за вашия тип кожа.

 

Подбирайте правилните уреди.