Представете си - прибирате се у дома след дълъг работен ден и когато влезете вътре, ви посреща спокойният аромат на розов здравец. Приятно, нали! Стресът от деня избледнява – сякаш силата на звука в главата ви е намалена докрай. Усещате спокойствие, уют, вътрешен мир. Мислите за дома си като за топла прегръдка, това е вашето убежище … Тук трябва да добавим, че наред с подпомагането на релаксацията, ароматерапията има и много лечебни ползи.

Ароматерапията е напълно натурален алтернативен лечебен метод, който използва етерични масла, извлечени от цветя, листа, стъбла, кората на растения, както и от семена и корени. Когато етеричните масла се вдишват, е доказано, че са полезни за хора с различни здравословни проблеми.

Още от времето на древните египтяни и гърци, етеричните масла са били използвани за религиозни и за медицински цели. По време на Първата световна война френските войници, които се завръщат у дома, са третирани с етерични масла не само за лечение на раните си, но и за намаляване на тревожността и посттравматичния стрес. Днес можем да срещнем етерични масла навсякъде - от свещи и парфюми, до спа процедури и уроци по медитация. Етеричните масла могат да се прилагат чрез вдишване, поглъщане или абсорбиране през кожата.

Етеричните масла са ефективни при лечение на вирусни, бактериални, гъбични и паразитни инфекции и за облекчаване на проблеми със съня и болка. Маслата могат също да подобрят настроението, да намалят симптомите на тревожност, депресия и стрес.

Какъв е механизмът на действие на ароматерапията?

Ароматерапията може да се прилага по различни начини - директно вдишване, изпарители, овлажнители и ароматерапевтични дифузери, парфюми и нанасяне върху кожата.

Етеричните масла в ароматерапията активират рецепторите за обоняние в носа, които изпращат съобщения директно до лимбичната система на мозъка. Лимбичната система влияе на нашите емоции, памет, способност за учене, апетит и сексуално влечение. Вдишването на етерични масла стимулира различни телесни реакции, като сърдечен ритъм, модели на дишане и кръвно налягане.

С ароматерапия можете да лекувате голямо разнообразие от здравословни проблеми и състояния. Има етерични масла, които могат да подпомогнат съществено процеса на оздравяване независимо дали става дума за облекчаване на болка, подобряване на концентрацията, подобряване на обонянието, насърчаване на спокоен сън или подпомагане на храносмилането.

Също така е важно да се отбележи, че етеричните масла са силно концентрирани и трябва да се разреждат преди употреба, особено при нанасяне върху кожата. Ето защо те се комбинират с базови масла (масла-носители). Най-често срещаните масла-носители са: масло от авокадо, бадемово масло, кокосово масло, арганово масло, зехтин, дори и слънчогледово масло.

Знаем какво си помислихте: „Но, разреждането му не намалява ли ефективността?“ Не. Всъщност, в този случай по-малкото е повече. Разреждането увеличава повърхността, от която етеричното масло може да се абсорбира и намалява риска от възникване на проблеми с чувствителността на кожата.

Вълшебството на етеричните масла е, че те обикновено изпълняват повече от една функция, така че като знаете ползите от всяко, можете да си купите или сами да създадете персонализирана смес, която да отговори на вашите психически и физически нужди.

За да ви помогнем да се ориентирате в света на ароматерапията, създадохме ръководство за десетте лечебни ползи на етеричните масла, заедно с най-подходящите масла за всяка от тях.

Топ 10 лечебни ползи от ароматерапията

1. НАМАЛЯВА СТРЕСА

Стресът е част от живота ни и засяга всеки от нас по различен начин. Въпреки че е почти невъзможно да се избегне, има начини да го управлявате.

Най-добрите етерични масла срещу стрес: лавандула, лимонова трева, здравец, жасмин и лайка.


2. ОБЛЕКЧАВА ТРЕВОЖНОСТТА

Все повече хора в съвременния свят страдат от тревожност и депресия. Масажите с етерични масла и смеси от масло от лавандула, бергамот и тамян, могат да имат благоприятно въздействие за преодоляване на симптомите на тревожност и депресия.

Най-добрите етерични масла срещу безпокойство: роза, лавандула, бергамот, лайка.


3. ПОВИШАВА ЕНЕРГИЯТА

Често ли изпитвате ужасяващия спад на силите в 15:00 следобед? Вместо да посегнете към четвъртата си чаша кафе, защо не опитате естествена алтернатива на кофеина за повдигане на тонуса?

Добрата новина е, че има етерични масла, които могат да ободрят сетивата и да ви освежат. Всички цитрусови масла, особено лимоновите, имат естествен енергизиращ ефект.

Най-добрите етерични масла за повишаване на енергията: мента, лимон.

4. ПОДОБРЯВА КОНЦЕНТРАЦИЯТА

Трудно ли ви е да се съсредоточите върху поставената задача? Когато става въпрос за подобряване на концентрацията, паметта и когнитивните способности, етеричните масла могат да направят чудеса за подобряването на мозъчната функция.

Най-добрите етерични масла за подобряване на концентрацията: розмарин, босилек и градински чай.


5. НАМАЛЯВА ФИЗИЧЕСКАТА БОЛКА

Ароматерапията може да намаляли усещането за болка – по-специално гинекологичната, следоперативната и акушерската болка.

Най-добрите етерични масла за намаляване на физическата болка: евкалипт, куркума, лайка, мащерка и джинджифил.

6. ПОДОБРЯВА СЪНЯ

По отношение на ефективните средства за подпомагане на съня, етеричните масла са популярни заради естествените си успокояващи свойства. Лавандуловото масло е научно доказано, че спомага за спокоен сън.

Най-добрите етерични масла за подобряване на съня: лайка, иланг-иланг и бергамот.

7. ПОДПОМАГА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Разстроен стомах? Страдате от диария или лошо храносмилане? Етеричните масла могат да помогнат за поддържане на добро на храносмилане, като стимулират храносмилателните ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества.

За намаляване на коремната болка и облекчаване на газовете, джинджифиловото масло има доказани лечебни свойства. Ментата е полезна, когато става въпрос за лечение на Синдрома на раздразнените черва.

Най-добрите етерични масла за подпомагане на храносмилането: джинджифил, мента, копър, плодове от хвойна.

8. УКРЕПВА ИМУННА СИСТЕМА

Със съвременната медицина резистентността към антибиотиците се превръща в основен проблем. Тук идват на помощ етеричните масла.

Поради своите противовъзпалителни свойства етеричните масла са много полезни, когато става въпрос за борба с инфекциите. Например, риганът е известен със своите противовирусни и антибактериални свойства, които предпазват тялото от бактериални инфекции.

Най-добрите етерични масла за укрепване на имунната система: риган, джинджифил, смирна, евкалипт, тамян.


9. БАЛАНСИРА НИВАТА НА ХОРМОНИТЕ

Борите се със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) или безплодие? Научно доказано е, че етеричните масла като роза и здравец могат да бъдат в помощ на жени, които имат проблеми с нивата на естроген.

Счита се, че етеричните масла могат да повлияят на естрогена и да помогнат на жените, изпитващи симптомите, които идват с менопаузата и по-ниските нива на този хормон.

Най-добрите етерични масла за балансиране на нивата на хормоните: градински чай, здравец и мащерка.

10. ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОСАТА

Искате ли по-плътна и по-силна коса? Страдате от пърхот или сух скалп? За да се избегне използването на агресивни химикали, етеричните масла сега се използват в продуктите за коса като безопасна алтернатива за подобряване здравето на косата.

Най-добрите етерични масла за растеж на косата: чаено дърво, розмарин, смирна и хелихризум. Маслото от розмарин, например, помага при различни видове косопад.

Готови ли сте да изпитате лечебната сила на етеричните масла? Ако търсите естествен подход за грижа за Вашето здраве - не пропускайте да направите своето проучване, за да намерите продуктите от етерични масла, които са най-подходящи за вас!

И не забравяйте, най-важното е винаги да отделите време и внимателно да прочетете информацията за безопасността на продуктите преди тяхната употреба – особено ако имате медицинско състояние.

Забележка: Тази статия е от информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквато и да било терапия, препоръчваме винаги да се консултирате със специалист.