Целулит - как да се преборим с него

 

Какво е целулит? Защо се появява? Може ли да се избегне?

Най-вероятно при споменаването на думата „целулит“, в съзнанието ви изниква изразът „портокалова кожа“. И вероятно са ви казвали неведнъж, че колкото повече хамбургери и пици ядете, толкова повече целулит ще имате. И че това е „проклятието на момичетата“, че дори и да използвате редовно антицелулитни кремове, никога няма да можете да се отървете от него, защото зависи от вашите гени. Тази статия е за всички онези, които смятат, че все пак има надежда… Истината е, че понякога най-доброто оръжие е не да се третираш с много и различни средства, а да разполагаш с точната информация и правилно да насочиш усилията си. Защото никой не е пощаден от този проблем, който рано или късно засяга всеки един от нас, в по-голяма или по-малка степен.

Антицелулит

Какво представлява и защо се появява

Целулитът или „гинекоидната липодистрофия“ представлява натрупване на мастни възли в подкожната тъкан в определени области на тялото, които добре познаваме: бедрата, корема, задните части или горната част на ръцете. Често свързваме „портокаловата кожа“ с наднорменото тегло, но това не винаги е така - тъй се наблюдава и при хора със слаба физика. Освен това е свързан и с промени в някои физиологични функции на тъканите (най-вече съединителните), което предполага задържане на течности, и с високо ниво на производство на естроген, заради което се появява най-вече при жени – засегнати са над 85% от жените, преминали през пубертета.

Целулитът се локализира в хиподермиса - най-дълбокия слой на кожата, където се намират повечето мастни клетки. Сред тях са адипоцитите, тези, които отговарят за складирането на мазнини, за да осигурят защита срещу външните негативни фактори и да поддържат телесната температура. Когато адипоцитите се износват и мазнините не са балансирани, клетките увеличават своя размер и избутват горните слоеве на кожата, създавайки онези подутини, които често наричаме „портокалова кожа“.

Защо престават да функционират правилно адипоцитите?

 Заради лошата кръвна циркулация, до голяма степен генетичното предразположение, неправилното функциониране или лошото активиране на хормоните и заседналия начин на живот, при който неправилното хранене и липсата на физическа активност са ключови фактори.

Видове целулит

Можем да разграничим различни видове целулит, като се срещат различни класификации, свързани с неговата структура, консистенция и локализация.
- Вероятно е да откривате общ целулит - този, от който страда почти всяка жена и който се появява през пубертета заради резките хормонални промени. Този тип целулит е най-честият и не боли, за разлика от другите видове (например, локализирания).
- Локализиран целулит - понякога причинява силна болка и е един от най-сложните за лечение. Появява се на корема, бедрата, може да се появи на долната част на гърба, ръцете, глезените и в зоната под мишниците. Понякога се изразява в усещане за силна тежест в краката.
- Мек целулит - заради лимфния застой засегнатите зони имат мек, желатиноподобен и подпухнал вид. Той също причинява дискомфорт, усещане за умора и слабост. Ако не се вземат мерки с времето циркулаторните нарушения могат да се задълбочат, застоят се увеличава, а целулитът може да се уплътни и да премине в твърд.
- Едематозен целулит – този тип е свързан с неправилното функциониране на кръвоносната и лимфната системи. Причината за него е най-често заседналият начин на живот и диета, богата на сол и въглехидрати.

 

 

Какво можете направите, за да се преборите с проблема…

Балансираната диета и редовната физическа активност са от ключово значение. Винаги можете да си помогнете допълнително и с козметика. За съжаление тези три метода, дори при упорити и методични усилия, понякога не дават желания резултат.

Тук на помощ идват уредите и системите за редуциране на телесните мазнините в домашни условия като алтернатива на физическите упражнения или допълнителна помощ при редовна физическа активност. Те позволяват да бъдат таргетирано приложени конкретно върху засегнатите части и дават бързи видими резултати, като ви позволяват да се наслаждавате на терапията в комфорта на вашия дом.

Домашна терапия на целулит – една отлична алтернатива

Иновативният Silk'n Lipo е висококачествен уред, произведен в Израел, за намаляване на телесните мазнини. С негова помощ, без изтощителни диети и продължителни тренировки, ще постигнете гладка кожа и тонизирани мускули. Компактен и лек, уредът е подходящ за използване у дома или на всяко удобно за вас място. Silk'n Lipo може да се прилага върху всяка една засегната от целулит зона - талията, бедрата, задните части или горната част на ръцете.

Silk'n Lipo редуцира мастните натрупвания и тонизира мускулите като използва уникалната комбинация от ниско ниво на лазерна терапия (LLLT) и EMS (електро-стимулация на мускулите). Двете технологии са клинично доказани, безболезнени и безопасни и гарантират видими резултати още след първите третирания. Повече информация за уреда можете да получите тук.