Възможна ли е вечната младост?

Този въпрос си задават жените по целия свят,  като използват различни начини, за да преборят остаряването и изпробват всякакви нови технологии и методи в търсене на младостта, включително нанотехнологиите.

В динамичното време, в което живеем, приложението на нанотехнологиите се простира през електрониката до медицината и, разбира се, в областта на козметиката, като използва името нанокозметика.

Широкото използване на нанотехнологиите в козметичната индустрия се дължи на подобрените свойства, постигнати от частиците на нано ниво, включително цвят, прозрачност, разтворимост и т.н.

Нанокозметиката е 100% заместител на инжекционните методики за поддържането на красотата и младостта.

Нанотехнологиите в козметичната индустрия нямат равни – подмладяването се постига без увреждания на кожния слой.

Какво всъщност значи "нано"?

Нано идва от гръцки и означава "джудже".

В науката под нанометър се разбира изключително малка част от пространството.

Един нанометър (Nm) е равен на "една милиардна" от метъра или приблизително 80 000 пъти по-малко от дебелината на човешки косъм.

Нано козметиката се нарича така, защото в нея се използват изключително малки (нано) частици, които проникват в кожата много по-дълбоко, отколкото традиционните средства за борба със стареенето.

Нанотехнологията е сравнително нова област и нов начин да се анализират и контролират молекулите, невидими за човешкото око.

Поради способността на наночастиците да бъдат абсорбирани дълбоко в клетките на кожата, възникват и много въпроси във връзка с дългосрочните последици от химикалите, които се внасят в организма.

Поставя се въпроса, дали частиците наистина могат да проникнат в клетките на тялото и какъв би бил ефекта ако това се случи. 

Традиционните продукти за борба с бръчките са предназначени да задържат влагата в кожата, чрез създаване на бариера между нея и външния свят.

Наночастиците от новото поколение козметични продукти не работят по същния начин.

Те са предназначени да проникнат през горния слой на кожата и да стимулират създаването на нови кожни клетки, което дава на кожата нов, гладък и младежки вид.

Нанокомплексите съдържат миниатюрни, до размера на нано, биологично активни вещества, всяко от които се доставя в строго определено количество, до строго определен слой на кожата, в точно определено време.

Благодарение на микроскопичния размер на нано активните вещества, те по-лесно взаимодействат с клетките, които ги възприемат като естествени, родствени компоненти. 

Отново благодарение на нанокомплексите, в кожата се задействат естествените процеси на регенерация, като възстановяват собствена структура и високо ниво на енергия, като подсилват защитните си функции и повишават жизнеспособността си, а това забавя процесите на преждевременно стареене.

Нанокозметиката доставя всички полезни съставки във вид на нанокомплекси право в целта.

Съществуват още много възможности за приложение на нанотехнологиите.

Любопитно, какво ли ще ни предложи бъдещето?